Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú Kálmán Terézzel

 

Kálmán Teréz elmondása szerint jelenlegi élete sok minden köré csoportosítható, de leginkább a sport, a tudomány és a művészet játssza benne a főszerepet. Sport: aerobik sportedző és versenyző. Tudomány: doktorandusz. Művészet: a SZÍNHÁZ. Utóbbi szenvedélyének 2010 óta a Talpalatnyi Színházban hódol.

 

 

dsc00705jav.jpg

Mikor határoztad el, hogy a színházat már nemcsak nézőként akarod átélni, hanem részt is akarsz benne venni?

A Talpalatnyi Színházban az első darabunk Molnár Ferenc: Az ibolya című vígjátéka volt, amit a Lakatos Ádám rendezett, és amiben megkaptam Thúz kisasszony szerepét. Ez a karakter nagyon testhezálló volt, és nagyon meglepett, hogy Ádám nulla ismeretséggel egy olyan szerepet osztott rám, ami majdnem teljesen én vagyok. Na, valahol ott kezdődött…

 

Azt írod a honlapotokon lévő bemutatkozásodban, hogy „kezdeti zavarom leküzdése után”. Volt ilyen is?

Igen, valóban volt ilyen kezdeti zavarom. Egyrészt nem nagyon ismertem ezt a társaságot. Másrészt nem hittem magamban, hogy ezt egyáltalán meg tudom csinálni. De amikor azt a visszajelzést kaptam, hogy „Teréz, nem is tudtuk, hogy ilyen oldalad is van”, akkor elkezdtem hinni magamban, és magával ragadott a színház. Ez után bármilyen szerepre szívesen igent mondtam, és megszületett az igényem, hogy itt legyek.

 

487757_408928722534484_495730648_n.jpg

Lőrincz Katával, Szemes Péterrel, Nagy Rebekával, Tóth Balázzsal és Szűcs Józseffel

 

Akkor ezek szerint menthetetlenül itt ragadtál…

Igen, de talán nem is egészen a színház miatt. A barátság, a társaság az, ami alapvetően meghatározza a kapcsolatomat a Talpalatnyi Színházzal. A társaság az, ami idehoz, hogy velük lehetek, és jól érzem magam. Ezután jön „csak” az, hogy igazából színpadon is állhatok, és talán élményt adhatok másoknak is.

 

Bőven átadsz ebből másoknak is, hiszen már sok szerep rád talált itt a Talpalatnyi Színházban. Melyik a kedvenced?

Volt egy „beugrásom” az Érdekhazugságok című bűnügyi játékunkba, ahol az egyik előadás előtt nem sokkal kiderült, hogy a Bettyt alakító lány nem „színpadképes”, így én álltam be helyette. (Előző nap is én játszottam ezt a szerepet egy másik csapattal, mert a darab alapvetően kettős szereposztású volt.) Mondanom sem kell, hogy ilyen körülmények között százszor jobban oldottam meg a karakternek a feszült jeleneteit. Hogy emiatt vagy másért, nem tudom, de a szerep elég közel került hozzám.

 

Most viszont már csak te alakítod Bettyt. Mit kell tudunk erről a szerepedről?

Ez egy olyan szerep, amihez fel kellett nőnöm. Ő egy negyven éves nő, aki még mindig jól tartja magát. Azt kell mutatnia, hogy nagyon jó a házassága, de közben nem. Kellően frusztrált, drogozik, és mindemellett a férje ki akarja nyíratni. Hát ennyi röviden a karakter, amivel meg kellet birkóznom. Ja, és nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is szereti. Szóval ez így elmondva elég ijesztő (főleg számomra). Aki ismer engem, az tágra nyitja a szemét, és csak annyit mond: „Úristen Teréz!”

537987_408927702534586_1469574134_n.jpg

Szemes Péterrel

Mi volt az első gondolatod, mikor szembesültél vele, hogy neked ilyen karaktert kell alakítanod?

Azt gondoltam, hogy ez csak egy szerep, meg lehet oldani, ez nem én vagyok, de hát miért ne. De később aztán megszerettem a karaktert, és azt mondhatom, hogy sikerült igazán beleélnem magam a darabba.

 

Milyen kihívást látsz a szerepben?

Betti egy szürkés jellem, néhány dühkitöréssel, amiktől először féltem, de aztán belejöttem az üvöltözésbe. Talán a partnerrel való együttműködés hozta magával, megszülte azt a szituációt, aminek meg kellett születnie a színpadon. Nekem nagyon nagy segítség volt, hogy a Józsi (Szűcs József – a szerk.) játszotta a férjemet. Ő azért egy tapasztalt színpadi jelenség, és sokat tud kihozni az emberből.

282690_408927532534603_1654901039_n.jpg

 

 

 

 

Nagy Rebekával

A legutóbbi előadásban viszont nem a szerep volt az új, hanem az egyik partnered…

Rengeteget számít az, hogy milyen a partnered, főleg nálam, aki nem annyira tapasztalt. Amikor két kezdő áll együtt az elég szerencsétlenül néz ki. Ha legalább az egyik profi, akkor segíti a másikat. Nekem azért még erre erősen szükségem van.

 

Szerinted mi a darab különlegessége, ami beülteti a nézőket az előadásra?

Szerintem az a legnagyobb különlegessége, hogy teljesen újszerű a Talpalatnyi Színház repertoárjában. Egy krimi. Azt nem mondanám, hogy baromi nagy mondanivalóval rendelkezik, de azt mondanám, hogy mégis érdemes megnézni, mert szórakoztat, izgalmas, sokszínű, fordulatos. Varga József, mint rendező, amit itt letett az asztalra díszlet, zene és egyéb ötletek terén, az valami frenetikus.Ha egy szóval kellene jellemezned a Talpalatnyi Színházat, akkor mi lenne az az egy szó?

Szeretet.