Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szűcs József: Móric

"Nem jósoltak nagy jövőt nekem.

Valójában sosem jósoltak nekem. Miért tették volna? Egy vagyok a parasztlánykák közül, ki a tél beálltáig még cipőt sem hord, s kit pénzszűkében még gyerekfejjel cselédsorba adnak, hogy másvalaki kénye-kedvét lesse. Nem érdekelt senkit a tenyeremben futó vonalak sora. Rövid élet, csökevény jövő. Mi mást olvashattak volna ki belőle?"

 

 
130 évvel ezelőtt, 1882. április 1-jén nyoma veszett Tiszaeszláron egy tizennégy éves cselédlánynak. Solymosi Eszternek hívták.

Eltűnése, s annak minden következménye - a  rituális gyilkosság vádja, s a majd' egy éven át tartó per - örökre bevésődött a történelembe, s az antiszemitizmus történetébe. Gyűlölködők bontottak, s bontanak ma is zászlót emléke fölött, s nevére hivatkozva tettek, "tesznek esküt vért vicsorgó gyűlöletük hangján".

A  vádlottak - a helyi zsidó közösség tagjai - hónapokon át szerepeltek a címlapokon (nemcsak itthon, külföldön is), hónapokon át kellett elviselniük, hogy szájára veszi őket a nép a legkisebb parasztházaktól a parlamenti bársonyszékekig. Ám a koholt vádak nem álltak meg. Kiket perbe fogtak, mind felmentették, kiket megvádoltak, azoknak bizonyítást nyert ártatlansága. Mégsem volt nyugtuk. Ma sincs.

Egy valaki volt, ki mindvégig háttérbe szorult.  Maga Eszter. Aki az okot adta csupán,  és valaha volt létezése jegyzőkönyvek sorai közé veszett.  Az, hogy ki volt ő, miért halt meg, s egyáltalán hogyan halt meg, nem volt már fontos. Ma sem az.

Neki kíván a Talpalatnyi Színház emléket állítani. Neki és Scharf Móricnak, ki akaratán kívül lett e történet főszereplője, a koronatanú, kinek saját apja ellen kellett vallania. Kellett - mert a verések meggyőzték erről.

130 évvel ezelőtt, 1882. április 1-jén nyoma veszett Tiszaeszláron egy tizennégy éves cselédlánynak. Solymosi Eszternek hívták.

Május 21-én éjszaka egy tizennégy éves fiút meggyőztekarról, hogy családja,  szomszédai, hitsorsosai részesei egy gyilkosságnak, s ő az egyetlen, aki ezt bizonyítani tudja. Scharf Móricnak hívták.

Kettejükről szól a Móric című dráma, mely 2012 januárjában kerül majd bemutatásra.


Szereplők:

Móric - Gozsovics Balázs m.v.

Eszter - Sz. Tüske Eszter

Csendbiztos - Lakatos Ádám

Huriné - Kőnig Éva m.v.

Nők - Lőrincz Kata, Nagy Rebeka, Kálmán Teréz, Berber Petra

 

Rendező - eSzJé

 

Bemutató: 2012. áprilismoric.jpg